Kruiden

Kruiden zijn tegenwoordig echt een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding van konijnen. Bij online winkels kan je tegenwoordig kiezen uit een waaier aan gezonde kruidenmixen elk met hun heilzame kenmerk.

Hieronder zet ik er een aantal in de kijker. Aangezien ik zelf nog zoekende ben wat mijn konijntjes graag smullen zal deze pagina stapje bij beetje aangevuld worden naarmate mijn kennis hierover uitbreidt.

Wat je wel steeds moet onthouden is dat zoals bij alles je nooit mag overdrijven bij het geven van voeding aan je konijnen. Begin steeds met een heel klein beetje en kijk hoe je konijntje erop reageert. Als zijn keutels plakkerig worden of plat kan je best even minderen.

De regel blijft steeds: hooi is de hoofdvoeding. Daarnaast vul je aan met een dagelijkse portie verse groenten en kruiden. Biks/brokjes zijn niet noodzakelijk en geef je maximum 20 gram per kilo lichaamsgewicht. De echte konijnensnoepjes uit de dierenspeciaalzaken moeten echt uitzonderlijk blijven want zijn echt niet gezond voor je konijn.

Rode Biet: Rode bieten stukjes zijn heerlijke snackjes voor tussendoor. Rode biet helpt mogelijks bij de verhoging van he immuunsysteem en het aansterken van zwakke dieren.

Frambozenblad: heeft mogelijks werking op een verhoging van de weerstand, een goede spijsvertering, verlichting van krampen en melk stimulerende werking na de bevalling.

Hibiscus: hibiscus geeft mogelijks ondersteuning bij overgewicht, ondersteuning van de weerstand (bij verkoudheden), preventie van blaasontsteking. Niet geven aan zwangere dieren.

Winterfit: Is een kruidenmengeling van peterseliesteeltjes, korenbloem, weegbree, paardenbloem, brandnetel, kamille en hop. Deze mengeling zou kunnen bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem. Konijnen mogen dit het ganse jaar door eten. Deze mengeling best niet mengen met nog andere kruiden.

Tijm: tijm kan gebruikt worden ter ondersteuning bij herstel na ziekte, preventie en ondersteuning bij aandoeningen van de luchtwegen, ondersteuning bij een blaasontsteking. Tijm geef je beter niet aan zwangere dieren.
Tijm mag je ook niet combineren met Hop of Salie.