Eén of meer konijntjes?

Als je besluit vaststaat en je wil een konijntje, stel je je waarschijnlijk de vraag of je één of meer konijntjes gaat adopteren. Hou er rekening mee dat konijnen groepsdieren zijn en dus nood hebben aan contact met soortgenoten. Je kiest dus best voor een koppeltje konijnen.

Wanneer je toch meerdere konijntjes aanschaft, is het belangrijk goed te overwegen welke geslachten je kiest. De combinatie met meest slaagkans op liefdevol samenleven is een voedster en een ram. Maar een mannetje en een vrouwtje samen zorgt ervoor dat de familie snel zal uitbreiden.  Denk maar aan het spreekwoord “kweken als konijnen”… Het is natuurlijk wel leuk om eens een nestje konijntjes te hebben, maar meestal is het niet realistisch om alle jongen zelf bij te houden. Trouwens na één nestje  jongen hebben al je vrienden, familie en collega’s waarschijnlijk allemaal al een konijntje.
Je kan er dus best voor opteren om het mannetje (de ram) te laten castreren.

Het is ook heel belangrijk dat, als u voor een koppeltje kiest, het twee konijntjes zijn die uit verschillende families komen. Want als twee konijntjes uit dezelfde familie zich voortplanten is er sprake van inteelt. Dit kan op de lange duur gezondheidsproblemen veroorzaken bij de jongen.

Je kan uiteraard ook opteren om 2 konijnen van hetzelfde geslacht te proberen koppelen. Als je bijvoorbeeld 2 gecastreerde rammen samen plaatst, kan dit goed gaan maar in de meeste gevallen gaan ze uiteindelijk beginnen vechten. Dit vechten kan zeer ver gaan. Als je er dan niet tijdig bij bent kan dit een gevecht op leven en dood worden.

Uit eigen ervaring weet ik ook dat een koppel voedsters ook serieus kan botsen. De conclusie hier is dus niet zo zwartwit. Als de konijnen hun karaktertjes niet met elkaar matchen zullen ze vechten en elkaar constant in de haren vliegen.

Het is sowieso aangeraden om je te laten bijstaan bij het koppelen door gespecialiseerde mensen uit konijnenopvang of konijnenasiel. Zo kom je later niet bedrogen uit en kan je uitzoeken welke twee konijntjes een klik hebben met elkaar om dan samen bij jou te leven als konijnenkoppel. 

Beslis je ondanks alles om toch maar 1 konijntje te houden kan je het best ook laten castreren bij de dierenarts. Zowel een rammetje als een voedster. Zo hebben ze in de eerste plaats minder last van hun hormonen en zullen ze niet meer zo gaan sproeien. Bij een voedster heeft het nog een extra voordeel. Een veel voorkomend probleem bij (oudere) voedsters is namelijk baarmoederkanker. Als je haar jong laat castreren, nemen ze de baarmoeder weg en kan er daar dus ook geen kanker meer ontstaan.